Onderhoud BMW R1200R

Voorwoord onderhoud aan mijn BMW R 1200 RT.

Het onderhoud van deze BMW ga ik ook zoveel als het binnen mijn mogelijkheden ligt zelf doen. Het eerste half jaar zal dit niet veel meer zijn dan kleine aanpassingen. Als er iets niet in orde is gaat hij naar de dealer vanwege de garantie periode. Na de garantie periode wordt het onderhoud door mijzelf uitgevoerd.

Standaard zitten er bij de aankoop van mijn motor nieuwe Metzeler Roadtec Z8 Interact banden onder. Ik ga wel ervaren hoe deze mij bevallen, maar voor mijn eerste gevoel had ik er liever Michelin Pilot road banden onder gehad. We gaan het ervaren zoals dat heet. Ik zal op het blog mijn ervaringen met deze band delen.


Cockpitruit vervangen.

Er zijn voor de R1200R verschillende opties ten aanzien van de cockpit. Er zijn twee maten ruiten op beschikbaar. Je kan er ook voor kiezen om zonder ruit te rijden. Bij aanschaf van mijn motor zat de grootste (35 cm hoog) ruit op de cockpit. Deze ruit staat opties niet echt raar en in eerste instantie kan ik daar goed mee leven.

Na een paar ritten blijkt echter als de snelheid boven de 100 km. komt, dat de turbulentie op mijn helm aanzienlijk is. En zoal iedereen wel zal weten is dit niet prettig. Nu is het natuurlijk wel mogelijk om zo’n verstelbaar opzetstukje op de ruit te zetten, maar dat vind ik helemaal geen potje. Dat is voor mij dus geen optie.

Ik besluit om de ruit van de motor te halen. Dit is een juiste beslissing, de turbulentie is nu verdwenen. De keuze is voor mij nu, of de sport ruit of geen ruit.

Een nieuwe ruit meet beugel is nogal aan de prijs (BMW prijs). Op marktplaats worden ze ook wel aangeboden, maar dan nog zijn ze redelijk aan de prijs. Totdat ik bij een dealer een nieuwe ruit op de kop kan tikken voor de halve prijs. Deze ruit is direct bij aankoop schijnbaar vervangen en word als zodanig tweedehands verkocht. Een mazzeltje voor mij dus.

Eerlijk is eerlijk, zonder ruit is erg geen turbulentie. Ook met de sportruit is er een vorm van turbulentie, maar dan moet je wel de maximale snelheid redelijk overschrijden. Daar kan ik wel mee leven.

Deze ruit staat mooi op de motor en ik laat hem dus zitten. Voorlopig laat ik het bij deze aanpassingen en kijk ik het volgende seizoen wat ik eventueel verder wil aanpassen.

Terug naar het begin van deze pagina.


Spiegels.

De spiegels die standaard op mijn R1200R zitten zijn de spuug lelijke ronde BMW spiegels. Ik zou daar nog wel even mee kunnen leven, waren het niet dat ze boven de 110 km. beginnen te trillen en dat begint mij al snel te irriteren. De spiegels die standaard op mijn R1200R zitten zijn de spuug lelijke ronde BMW spiegels. Ik zou daar nog wel even mee kunnen leven, waren het niet dat ze boven de 110 km. beginnen te trillen en dat begint mij al snel te irriteren.

Gelukkig ben ik nog in het bezit van een paar moderne Viper spiegels en die staan wel strak op de motor. En niet onbelangrijk ze trillen niet bij hogere snelheden.

Terug naar het begin van deze pagina.